Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ταινίες – Προτάσεις για την ημέρα της Γυναίκας

της Σοφίας Χατζοπούλου
Η ημέρα της γυναίκας δεν είναι ακόμη μία από εκείνες τις “ημέρες” που θεσμοθέτησε ο ΟΗΕ για να ξορκίσει όλα τα ζητήματα που συνεχίζονται τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου… Η ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλά για να προσφέρουμε λουλούδια στις γυναίκες που θα συναντήσουμε και για να τους πούμε χρόνια πολλά, ούτε για να οργανώσουν τα νυχτερινά μαγαζιά ένα ακόμα γραφικό lady’s night…
Η ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια ακόμα φιέστα. Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η επιλογή της ημερομηνίας της 8ης Μαρτίου δεν είναι τυχαία. Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους σε μια μεγάλη διαδήλωσηδιεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Μόλις το 1977 ορίστηκε η 8η Μαρτίου ως ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Η ημέρα αυτή, λοιπόν, αναφέρεται στους αγώνες των γυναικών αλλά όχι μεμονωμένα, θεωρητικά και ανιστόρητα. Είναι ιστορικά αναπόσπαστο μέρος της ταξικής πάλης για τα εργασιακά, πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, των αγώνων για ίσους μισθούς και δικαίωμα ψήφου, του αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού και οικολογικού κινήματος.
Με βάση αυτήν την οπτική επελέγησαν οι παρακάτω ταινίες – προτάσεις με στόχο πάντα την αξιοποίησή τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές και αξιόλογες ταινίες σχετικά με τη χειραφέτηση των γυναικών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα για τα σχολείαακριβώς λόγω της ιδιαίτερα σκληρής απεικόνισης της καταπίεσης και εκμετάλλευσης των γυναικών. Παρόλα αυτά, ο σκληρός αυτός ρεαλισμός, όπως εκφράζεται σε ταινίες σαν το Thelma & Louiseτο The Accusedτο Francesτο Vera Drakeτο Wildή το Girl, Interruptedκι άλλες πολλές, θίγει κοινωνικά ζητήματα που πονάνε, όπως την άμβλωση, τη σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό, την οικογενειακή βία, και την ψυχική υγεία και αξίζει την προσοχή μας σε προσωπικό επίπεδο.
Επίσης αυτήν την περίοδο προβάλλεται στις αίθουσες η ελληνική ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt, που  παρουσιάζει την ιστορία μιας σαραντάρας νοικοκυράς που φροντίζει το σπίτι της και μεγαλώνει τα δυο της παιδιά υπομένοντας καρτερικά την κρίση μέσης ηλικίας και ταυτότητας του πρόσφατα απολυμένου άντρα της και την προ-εφηβεία της κόρης της, που πιστεύει πως η μάνα της υπάρχει για να την υπηρετεί. Όταν τα οικονομικά της οικογένειας φτάνουν στο απροχώρητο, τότε θα κάνει αυτό που δεν είχε τολμήσει να σκεφτεί πριν: θα ψάξει πρώτη φορά στη ζωή της για δουλειά. Και θα μπει στον επισφαλή κύκλο εκμετάλλευσης των γραφείων που «νοικιάζουν» καθαρίστριες σε μεγάλα πολυκαταστήματα.
Στη λίστα που ακολουθεί προτείνονται ταινίες και βίντεο για αξιοποίηση της ημέρας της Γυναίκας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

https://selidodeiktis.edu.gr/2019/03/02/%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%85/

Πηγή: Σελιδοδείκτης για τν Κοινωνία και την Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: