Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Πρόσκληση σε διαδικτυακή συνάντηση σύνδεσης και ενδυνάμωσης τον καιρό της πανδημίας με τίτλο «Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια»


Η Δ/νση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας σε συνεργασία με την Δ/νση Π.Ε. Β’ Αθήνας, μέσω των αντίστοιχων Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, (έγγραφο ΔΔΕ)  σε συνέχεια των κοινών δράσεων και παρεμβάσεων τους για την υποστήριξη των μελών της σχολικής κοινότητας στον καιρό της πανδημίας συνδιοργανώνουν, διαδικτυακή συνάντηση  σύνδεσης και ενδυνάμωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών/-τριών των σχολικών μονάδων περιοχής ευθύνης τους με τίτλο: «Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια» τη Δευτέρα 22/06/2020 και ώρες 19:00-21:00.

Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Δ/ντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η κ. Ντορέττα Αστέρη, δρ. Ειδικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, Σύμβουλος του ΙΕΠ, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και η κ. Μαρία Χατζηνικολάου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία τον Απρίλιο του 2020 «Ανάνηψη τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μία δεκαετία λιτότητας», εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του Covid-19, ανακύπτει ένας γόνιμος προβληματισμός που αφορά το δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η δεκαετία της λιτότητας που προηγήθηκε έχει προκαλέσει ένα πλήθος προβλημάτων που υπονομεύουν την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία αποτελούν έναν αδιάσπαστο κρίκο στην αλυσίδα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία μέσα στο σχολείο, στις συζητήσεις των μαθητών/ριών στο πλαίσιο της εποικοδόμησης της γνώσης.

Στη συνάντηση θα γίνει και η παρουσίαση του e-book με τίτλο Αγώνας σε Καιρό Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία, που επιμελήθηκε και έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου αναλύονται θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά διαμορφώνονται στο νέο περιβάλλον της πανδημίας.

· Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα;
· Πώς επηρεάζονται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υπό την απειλή του κορονοϊού;
· Πόσο αλλάζει η στρατηγική και η οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νέα εποχή;
· Ποιο είναι το περιβάλλον της επόμενης μέρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Απώτερος στόχος της συνάντησης είναι η ίδρυση Σχολικού Δικτύου Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Υπερασπίζομαι, διεκδικώ, στηρίζω τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ο αριθμός των συμμετεχόντων/-ουσών  που μπορούν να συνδεθούν μέσω της πλατφόρμας και να λάβουν μέρος στην συζήτηση, θέτοντας ερωτήματα στον ομιλητή, ανέρχεται στα 500 άτομα.

Απαιτείται προεγγραφή, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας :
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdtjYC-rGbTY0RsLFHyHqa0eM4Zm1viDxnytvfQlUjw8hHqWg/viewform
μέχρι τη Δευτέρα 20/06/2020 στις 14:00.

Οι συμμετέχοντες/-ουσες  θα επιλεγούν με βάση τη χρονοσήμανση συμπλήρωσης της φόρμας και θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την διαδικασία και τον κωδικό  σύνδεσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: