Τέχνες και υγεία

Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Δραματοθεραπεία είναι η σκόπιμη χρήση της δραματικής τέχνης και του θεάτρου ως θεραπευτικής διαδικασίας πρόληψης ή προσωπικής ανάπτυξης.
Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει την αναγκαία αποστασιοποίηση του ατόμου από τα βιώματα του. Προσφέρει ένα πλαίσιο που ευνοεί την έκφραση του ατόμου το οποίο μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία του. Μπορεί κατ αυτόν τον τρόπο να σχεδιάσει στόχους, να συνειδητοποιήσει τα εμπόδια και τις πηγές που διαθέτει για να ανταπεξέλθει. 
Η Δραματοθεραπεία είναι μία μέθοδος όπου η δράση και ο πειραματισμός κατέχουν βασική θέση. Δίνει τη δυνατότητα, περισσότερο από το να σκεφτεί κανείς λύσεις, να τις εφαρμόσει. Η Δραματοθεραπεία επιτρέπει την εις βάθος επεξεργασία των ρόλων που χρησιμοποιεί το άτομο στη ζωή του. Είναι ένα μέσον να εξερευνήσει τις σχέσεις με τους άλλους και με τον εαυτό του. Η Δραματοθεραπεία επιτρέπει την αύξηση του αριθμού των κοινωνικών ρόλων και επομένως και εναλλακτικών συμπεριφορών.
Η χρήση καλλιτεχνικών μέσων την κάνει μια ασφαλή προσέγγιση, γιατί δεν  αντιμετωπίζει  τα  προβλήματα άμμεσα, επομένως το άτομο θα τολμήσει να τα πλησιάσει και να δουλέψει με τις δυσκολίες του, πολύ δε περισσότερο που φαίνονται λιγότερο τρομαχτικές. Είναι μια προσέγγιση που κοιτάζει τις λειτουργικές και θετικές πλευρές του ατόμου μάλλον, παρά τα ελλείμματά του. Κι αυτό, για να του ξαναδώσει μία θετική αντίληψη εαυτού και να ενεργοποιήσει τα σχέδια του για τη ζωή βασιζόμενο στις ικανότητες που έχει αποκτήσει ή που θα αναπτύξει.
Η Δραματοθεραπεία στοχεύει σε μία αλλαγή απέναντι σε καταστάσεις από άποψη ερμηνείας, συναισθηματικής και συμπεριφορικής αντίδρασης.
Η Δραματοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του ατόμου και κυρίως τις δημιουργικές του ικανότητες.
Η Δραματοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη συνοδεία ατόμων που βιώνουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, ψυχοσωματικά, διαταραχές σχέσεων, εθιστικές ή καταστροφικές συμπεριφορές καθώς και πιο σοβαρές παθολογίες, όπως ο αυτισμός και η ψύχωση.
Η Δραματοθεραπεία τροφοδοτείται από τις θεωρίες και τις πρακτικές της δραματικής τέχνης, του θεάτρου, της ψυχολογίας, την κοινωνιολογία, την ψυχοθεραπεία, την ανθρωπολογία, το παιχνίδι και τις δημιουργικές διαδικασίες.
Πώς η Δραματοθεραπεία απαλύνει τις ασθένειες της ψυχής

Γνωρίζετε τι είναι η δραματοθεραπεία και πως το ψυχόδραμα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά; Πότε μπορεί να εφαρμοστεί, σε ποιούς ασθςνείς, και τι αποτελέσματα έχει; Τί σχέση έχει με την ψυχοθεραπεία; Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Μουσικοθεραπεία: πότε η μουσική είναι ευεργετική σε ασθενείς;
Γνωρίζετε τι είναι η μουσικοθεραπεία; Πότε μπορεί να εφαρμοστεί, σε ποιούς ασθενείς, και τι αποτελέσματα έχεις Τι σχέση έχει με την ψυχοθεραπεία; πώς η μουσική επιδρά στην ψυχή ενός ανθρώπου με προβλήματα; Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:

Art therapy: Η θεραπεία μέσω μιας ζωγραφιάς
Γνωρίζετε τι είναι η "art therapy" ή αλλιώς "θεραπεία τέχνης"; Πώς μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά; Πότε μπορεί να εφαρμοστεί, σε ποιούς ασθενείς και τι αποτελέσματα έχει;