Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα: Ο κοινωνικοποιητικός ρόλος του σχολείου και η σημασία του στην πρόληψη των εξαρτήσεων σε παιδιά και εφήβους

Το εκπαιδευτικό περιοδικό «Σελιδοδείκτης» σας καλεί στην Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα: 

Ο κοινωνικοποιητικός ρόλος του σχολείου και η σημασία του στην πρόληψη των εξαρτήσεων σε παιδιά και εφήβους

την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema, Ιουλιανού 42 – Αθήνα

Η εκδήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τρίτου τεύχους του ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ, στο οποίο δημοσιεύεται συνέντευξη της Κατερίνας Μάτσα, σχετικά με το θέμα αυτό.

Η εκδήλωση θα απαρτίζεται από δύο μέρη: 

Στο πρώτο μέρος θα προβληθεί η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία-ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα, «Τώρα κάνω όνειρα. Τέχνη και θεραπεία στην απεξάρτηση», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (διάρκειας 77’). Είναι μια ταινία υψηλής αισθητικής που καταγράφει με σεβασμό την προσπάθεια απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης μιας ομάδας ανθρώπων ενταγμένων σε πρόγραμμα της Μονάδας Απεξάρτησης του ΨΝΑ 18 ΑΝΩ. Η ταινία απομυθοποιεί τον κόσμο των ουσιών, «παρουσιάζει την υπαρξιακή μετάβαση από την ακραία αλλοτρίωση προς την αυτόνομη υπόσταση, χωρίς ηθικολογίες και διδακτισμούς και αναδεικνύει την ουσία της συγκλονιστικής και συγκινητικής μεταμόρφωσης των ανθρώπων αυτών».

 Η ταινία, μέσα από τον λόγο των θεραπευόμενων, ρίχνει φως στα αίτια που τους οδήγησαν στην εξάρτηση, τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή τους, τις δυσκολίες και τις ματαιώσεις στα στάδια της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης, αλλά και την αναπτέρωση της ελπίδας, μέσα από ένα θεραπευτικό πλαίσιο το οποίο βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια με όχημα την τέχνη. Δίνει, ταυτόχρονα, πολλά εναύσματα για προβληματισμό και συζήτηση σχετικά με το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της αντιμετώπισής του.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με βασικό άξονα τις εξαρτήσεις στην εποχή της κρίσης στις νεαρές ηλικίες και τον ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση όρων συλλογικής αντίστασης σε αυτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τα ερωτήματά μας και να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας με:
  • την Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρο, τ. Υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης του ΨΝΑ 18 ΑΝΩ
  • τον Δημήτρη Υφαντή, Κοινωνιολόγο, Υπεύθυνο Τμήματος Έρευνας & Εκπαίδευσης της Μονάδας Απεξάρτησης του ΨΝΑ 18 ΑΝΩ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
https://selidodeiktis.edu.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια: