Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία

Εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, από την 1η Οκτωβρίου, οι φίλοι των τεχνών, για 16 ημέρες, κατά τη διάρκεια του πρώτου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία, Nefele, στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 600 καλλιτέχνες από 23 χώρες.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα ταυτόχρονα στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Το φεστιβάλ στοχεύει στη θεραπευτική αξιοποίηση της τέχνης και κυρίως στην απενεχοποίηση των ψυχικών ασθενειών που αποτέλεσε και το βασικό κίνητρο για την πρωτοβουλία Nefele. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση του στίγματος προς όφελος των πασχόντων και της κοινωνίας, λένε οι διοργανωτές. Το Νefele θα αποτελέσει μία μαζική δημόσια εκδήλωση, που ευελπιστεί να ξορκίσει το φόβο του να μιλήσει κάνεις δημόσια και ελεύθερα για το ψυχικό του πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι επισημαίνουν ακόμα ότι, αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ στοχεύει και στην ανάδειξη του χώρου της ψυχικής υγείας ως πεδίο δημιουργικής ανέλιξης.

Το φεστιβάλ υλοποιείται από εταιρικό σχήμα οργανισμών που προέρχονται από πέντε κράτη μέλη της ΕΕΕλλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία. Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού έχει ο ελληνικός οργανισμός Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων ΕΔΡΑ. Από την ίδρυσή του το 2001, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης.

Ο οργανισμός εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών και παρέχει ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, φιλοξενίας σε οικοτροφεία, νομικών συμβουλών, έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης και άλλων υπηρεσιών τόσο σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όσο σε οικογένειες που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης και με τη στήριξη των δήμων Δάφνης και Υμηττού.
Τα εγκαίνια για τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπουζιάνη, θα γίνουν στο αίθριο του Μουσείου, με τη συνοδεία μουσικού συνόλου, το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου στις 20.00, (Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη -Στάση Μετρό Αγ. Ιωάννης), ενώ τα εγκαίνια για τις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Χώρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα γίνουν την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου στις 20.00. Θα ακολουθήσει συναυλία των μουσικών σχημάτων Belleville – Johnie Thin Trio. (ΑΣΚΤ), Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης.

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις συμμετοχής για τις εκδηλώσεις ορισμένου αριθμού συμμετοχών, στην πλατφόρμα eventbrite.com.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη
Πηγή: http://www.ert.gr/
Έργα-φωτογραφίες: http://www.nefeleproject.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: