Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφήμισης για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων

Το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Β' Αθήνας συμμετέχει στη διοργάνωση του 3ου Εφηβικού Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων μέσα από τη δημιουργία και προβολή διαφημίσεων, καθώς και την εκπαίδευση συνομηλίκων (peer-to-peer education). Το φεστιβάλ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη», το οποίο πραγματοποιείται σε σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης.

Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν:
1. με τη δημιουργία μιας διαφήμισης (σε μορφή αφίσας ή τηλεοπτικού σποτ ή ακόμα και εφαρμογής για έξυπνες συσκευές)
2. με ένα μουσικό συγκρότημα
3. με τη συμμετοχή στη διοργάνωση της εκδήλωσης και
4. απλά, παρακολουθώντας την

Αναλυτική περιγραφή συμμετοχής στο 3ο   Εφηβικό Φεστιβάλ  Διαφημίσεων Πρόληψης των Εξαρτήσεων 

1.     Γενικά 
Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς και του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) «ΠΡΟΝΟΗ», σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας, διοργανώνει το 3Ο Εφηβικό Φεστιβάλ Διαφημίσεων Πρόληψης των  Εξαρτήσεων. Η «ΠΡΟΝΟΗ» είναι μια δημόσια υπηρεσία, όπου μπορούν να απευθυνθούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης για θέματα εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Η «ΠΡΟΝΟΗ», όπως και όλα τα  Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δομές που νόμιμα δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με το ΦΕΚ 434/17-3-2011/Τευχος Β΄, στην εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό με ατομικά ή ομαδικά έργα, που προβάλλουν ένα μήνυμα  πρόληψης των εξαρτήσεων και προάγουν την ψυχοκοινωνική  υγεία. 

2.     Θεματικές ενότητες Διαγωνισμού
Α. Εικαστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, ψηφιδωτό  ή και σύνθεση αυτών 
Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Δρω –Δημιουργώ- Προλαμβάνω». Τα εικαστικά  έργα θα πρέπει να έχουν μέγεθος Α3 (29,7x 42cm). Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής, κολάζ, ψηφιδωτού  ή  και σύνθεσης αυτών, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Στο πίσω μέρος του έργου θα πρέπει να αναγράφονται με ευανάγνωστα γράμματα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο  υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο  και e-mail  σχολείου). Θα υποβάλλονται σε φάκελο, στον οποίο θα εμπεριέχεται συμπληρωμένη η δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης). 

Β. Σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή 
Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 1 έως  3 λεπτών ή μια ψηφιακή εφαρμογή για  έξυπνες συσκευές ( τηλεόραση, κινητό, tablet ή ηλεκτρονικό  υπολογιστή) με ένα μήνυμα με θέμα «Δρω –Δημιουργώ- Προλαμβάνω». Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) μέσα σε φάκελο  στο πίσω μέρος του οποιου  θα πρέπει να αναγράφονται με ευανάγνωστα γράμματα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (όνομα, επώνυμο, σχολείο, τίτλος έργου, ονοματεπώνυμο  υπεύθυνου εκπαιδευτικού, τηλέφωνο  και e-mail  σχολείου). Στο  φάκελο θα εμπεριέχεται και  συμπληρωμένη η δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο διαγωνισμό. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης).
 Κάθε μαθητής ή ομάδα μαθητών μπορεί να συμμετέχει  ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ συμμετοχή. Τα έργα θα πρέπει να υποβάλλονται στην πρωτότυπη μορφή τους και να μην έχουν λάβει μέρος σε κάποιον άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό 

3. Ηλικιακές ομάδες 
Μαθητές Γυμνασίου και  Λυκείου 

4. Υποβολή των έργων 
Τα έργα θα αποστέλλονται στο χρονικό διάστημα από την  Πέμπτη  17 Μαρτίου έως την  Δευτέρα  4 Απριλίου 2016 στο  ¨ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ ¨ΠΡΟΝΟΗ¨», ΔΗΛΟΥ 10, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΤΚ.14562, με την ένδειξη για το 3Ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ. 

5. Διαδικασία αξιολόγησης 
Η αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που θα βραβεύσει τα τρία καλύτερα έργα στις  16 Απριλίου 2016. Την ιδια μέρα θα απονεμηθούν τα βραβεία, καθώς και οι έπαινοι των νικητών.  Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στο Δημαρχείο της Κηφισιάς και ώρες 17.00-22.00μμ.  
Τα βραβεία μαθητών θα είναι χρηματικά και θα ανακοινωθούν αναλυτικά στο άμεσο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»: www.pronoi.org.gr 
Όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. 

6. Συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων ή σόλο μαθητώνΟι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με μαθητικά μουσικά συγκροτήματα ή με σόλο τραγούδι  ή μουσική σύνθεση  την ημέρα εκδήλωσης του Φεστιβάλ στις  16/04/2016 , στο Δήμο Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου ¨Βασ. Γκατσόπουλος¨, Διονύσου & Μυρσίνης 2, Κηφισιά). Το κόστος των ηχητικών, συγκροτημάτων κλπ,  θα καλυφθούν με έξοδα του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» και του Δήμου Κηφισιάς. Ο στίχος των τραγουδιών και οι μουσικές συνθέσεις μπορεί να είναι ελληνικές ή ξένες. Συνολικά θα μπορούν να συμμετέχουν έως 6 μουσικά συγκρότημα και σόλο συμμέτοχες με σειρά προτεραιότητας έως την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. Παράλληλα, οι μαθητές θα πρέπει να αποστείλουν την ιδία ημερομηνία συμπληρωμένη την  δήλωση γονεϊκής συναίνεσης συμμετοχής του μαθητή (των μαθητών) στο Φεστιβάλ. (Μια κενή έντυπη δήλωση  συμπεριλαμβάνεται στο τέλος της  παρούσας ενημέρωσης). 

7. Ορισμός υπεύθυνου Εκπαιδευτικού ανά σχολείο για το Φεστιβάλ: 
Για την καλή οργάνωση του Φεστιβάλ, κρίνεται αναγκαίο να οριστεί ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός ανά σχολείο για την συγκέντρωση  των έργων  των μαθητών και των αιτήσεων  των μουσικών συγκροτημάτων καθώς και για τον έλεγχο και  την σωστή υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.
Στο τέλος επισυνάπτεται φόρμα δήλωσης στοιχείων επικοινωνίας του υπεύθυνου εκπαιδευτικού. 

8. Πρόσωπα ενημέρωσης των μαθητών 
Στο άμεσο χρονικό διάστημα μέσω του  Γραφείου Αγωγής Υγείας της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας, θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς της, με προτεραιότητα τον Δήμο Κηφισιάς για το ονοματεπώνυμο των πρόσωπων που θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους μαθητές. 

9. Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.2108082673
www.pronoi.org.gr
 Δεν υπάρχουν σχόλια: