Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

"Παίζοντας με τη φωτιά", μια ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου ξεκινούν πάλι οι προβολές της ταινίας  «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ», στην Αθήνα (στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ) και στη Θεσσαλονίκη, (στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ).

 
Στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ θα προβάλλονται και οι δύο προηγούμενες ταινίες της τριλογίας ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΟΥ HINDU KUSH και QADIR, ΕΝΑΣ ΑΦΓΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Για όσους δεν τις έχουν δει.

Μια τριλογία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένα οδοιπορικό σε περιοχές που σπαράσσονται από πολέμους. Η Αννέτα Παπαθανασίου ταξιδεύει στις χώρες των Ταλιμπάν και  μας αφηγείται ιστορίες αποτυπώνοντας συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες , σκληρές καταγραφές όπου η φαντασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που αποτελεί τη τραγική καθημερινότητα των απλών ανθρώπων σε χώρες σαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

 

Η ταινία ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, παραγωγής 2014, είναι μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, που κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά! H Αννέτα Παπαθανασίου, ηθοποιός η ίδια και σκηνοθέτης, επισκέπτεται την Καμπούλ για να διδάξει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και να καταγράψει τη ζωή των Αφγανών καλλιτεχνών, που προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό με την σκληρή καθημερινότητα σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα. Αφηγείται ιστορίες γυναικών ηθοποιών που, σαν σύγχρονες Αντιγόνες, έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και την οικογένειά τους.

 

Η ταινία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει τα εξής βραβεία:

 

      - Βραβείο Special Jury Award στο διεθνές φεστιβάλ  “Gold PandaAwards, στην Κίνα

-Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival 2014: Odysseus Awards

-HONORABLE MENTION AWARD 2014 στο International film awards Berlin (ifab)

-1ο βραβείο ντοκιμαντέρ στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2014

-Τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2014

-Προτεινόμενη για το βραβείο President of NHK Prize (Japan Prize) 2014 στην Ιαπωνία

-Doc On Air βραβείο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN και την ΕΡΤ για την καλύτερη παρουσίαση της ιδέας στο 15ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

 


Συντελεστές

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Δημοσιογραφική παραγωγή και έρευνα: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Παραγωγoί: Μίκης Μοδιάνος, Φωτεινή Οικονομοπούλου

Παραγωγή : TOPCUT-MODIANO, OH MY DOG

Συμπαραγωγή: ΟΤΕ TV και ΝΕΡΙΤ ΑΕ


 Δεν υπάρχουν σχόλια: