Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

“Θέατρο του Καταπιεσμένου”: ένα παράδειγμα και μια συζήτηση

Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου
παρουσιάζει και συζητά τη συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ
" Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ : Μπορεί και να μη γίνει και τίποτα! – updated"
τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014,
ώρα 7.30 μ.μ.

στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου δημοτικού σχολείου Χολαργού
(οδ. Βεντούρη, δίπλα στο Δημαρχείο Χολαργού)
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου” που οργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Τράπεζα Αλληλέγγυου Χρόνου Χολαργού-Παπάγου με εμψυχωτή το Νίκο Γκόβα.
Ελεύθερη Είσοδος
Βία, αναδυόμενος φασισμός, ομοφοβία, ρατσισμός, κλιμακούμενες εντάσεις στην καθημερινότητα μιας γειτονιάς μιας σύγχρονης ελληνικής πόλης αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η παράσταση. Φόβος ως συνέπεια όλων των παραπάνω και απόπειρες αντίδρασης σε αυτόν συνθέτουν τη δράση. «Τι κάνουμε;» είναι το ερώτημα που τίθεται στους θεατές, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν τη ροή της παράστασης και να δοκιμάσουν στην πράξη τις προτάσεις τους.

Πληροφορίες για την ομάδα: Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2010. Τα μέλη της ομάδας αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στην ομάδα σαν στοιχείο της κοινωνικής τους υπόστασης και είναι στην πλειοψηφία τους ερασιτέχνες. Πραγματοποιεί παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ, μία από τις τεχνικές του ΘτΚ του Augusto Boal. Η μέθοδος του ΘτΚ αποτελεί ακτιβιστικό εργαλείο με σκοπό την κοινωνική παρέμβαση.   Το Θέατρο Φόρουμ βασίζεται σε αληθινές ιστορίες όπου υπάρχει έντονη καταπίεση και αδικία. Για τον Boal δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς.   Όλοι είναι και τα δύο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς ο θεατής είναι εκείνος που τελικά καλείται να ανέβει στην σκηνή και να ανατρέψει το τέλος της ιστορίας.  Ο θεατής καλείται να γίνει ηθοποιός (spect-actor) και να προτείνει μια πιθανή λύση ώστε να δοθεί τέλος στην καταπίεση. Η ομάδα λειτουργεί με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.   
«Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις.» (Β
oal, 2009).
Επινόηση-Σκηνοθεσία: Όλη η ομάδα Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου - Νάγια Μποέμη
Ζωντανή μουσική: Χάρις Οικονομίδου
Αφίσα: Φραντσέσκο Μορέττι
Οργάνωση-Επικοινωνία: Μελίνα Πλαστή - Γιάννα Παπαδοπούλου
Παίζουν: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώτα Θεοδωροπούλου, Κατερίνα Καλογερά, Χρήστος Καρυστινός, Σέργιος Κομπόγιωργας, Νταϊάνα Κοσσενάκη, Πέπη Μαριόλη, Ήρα Παπαγεωργίου, Γιάννα Παπαδοπούλου, Χαρά Τζούμα

«Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: