Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Μία κατάσταση του μυαλού: ένα βραβευμένο βίντεο για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Το βίντεο Habitus Mentis ("Μία κατάσταση του μυαλού"), είναι ένα σύντομο βίντεο για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Μάλτα.
Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (εν συντομία)
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και είναι η τέταρτη πιο συχνά διεγνωσμένη ψυχική διαταραχή επηρεάζοντας 1 στους 50 ενήλικες.

Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες (obsessions) είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.

Η ακριβής αιτία της, δεν είναι ακόμη γνωστή αλλά οι τραυματικές βιωματικές εμπειρίες ενδέχεται να ενεργοποιήσουν τη διαταραχή σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Ένα εύρος από θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, κυρίως η γνωστική συμπεριφοριστική προσέγγιση, η οποία έχει θετικά αποτελέσματα μετά από βραχεία παρέμβαση. Η ψυχαναλυτική προσέγγιση, μέσα από μία πιο μακροπρόθεσμη παρέμβαση έχει αποτελεσματικότητα στην ψυχαναγκαστική προσωπικότητα και η συστημική προσέγγιση ερευνά το πλαίσιο ανάπτυξής και ενίσχυσής της μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους.


Πηγή : http://www.psychologynow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: