Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοιχτές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας 2014

Υπό την Αιγίδα
του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα IBBY 

Στο πλαίσιο του Mήνα Εφηβείας που διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος Πατάκη, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρακάτω ανοιχτές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη θεματολογία της Αγωγής Υγείας:

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρωθεί
ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.
ΚΡΑΤΉΣΕΙΣ/ΠΛΉΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΜΉΜΑ ΕΚΔΉΛΏΣΕΏΝ ΕΚΔΟΣΕΏΝ ΠΑΤΑΚΉ: ΤΉΛ. 210.36.50.024, 210.36.50.025,

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 7.00 μ.μ. 
Με αφορμή παραμύθια των αστεριών:
Μικρό σεμινάριο – Βραδιά αφήγησης λαϊκών παραμυθιών για μεγάλους 
{ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ / ΑΘΗΝΩΝ}  
Λίλη Λαμπρέλλη: Συγγραφέας, Αφηγήτρια παραμυθιών, Γιάννης Ψαριώτης: Μουσικός
Η Λίλη Λαμπρέλλη συναντάει εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους νιώθουν συγγένεια με τη «μαγεία» των παραμυθιών. Θα τους εισαγάγει στο λαϊκό παραμύθι και στη σχέση του με την ουσιαστική ενηλικίωση. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία του μουσικού Γιάννη Ψαριώτη, θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια για μεγάλους με θέμα τον έναστρο ουρανό και τη μετάβαση στην ελευθερία. Η βραδιά θα κλείσει με μικρή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο και νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού με το 62 εκ. διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall. (Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210.36.50.024) 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, 7.00 – 9.00 μ.μ.
Βοηθώντας τους εφήβους να αγαπήσουν τον εαυτό τους 
{IANOS ΑΘΗΝΑΣ}
Σε συνεργασία με τον Τόπο Ψυχοθεραπείας, www.topos-psy.gr  
Σεμινάριο για γονείς & εκπαιδευτικούς | Διάρκεια: 2 ώρες 
Στέλλα Κάσδαγλη: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας 
Κώστας Γκοτζαμάνης: Ψυχίατρος, Συγγραφέας
Ένα βιωματικό σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα την υγιή εικόνα και αντίληψη των εφήβων για τον εαυτό τους. Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να επεξεργάζονται εποικοδομητικά τα πρότυπα που προβάλλουν η βιομηχανία της μόδας και τα ΜΜΕ; Πώς τα προετοιμάζουμε ώστε να αποφύγουν τις αδιέξοδες συγκρίσεις; Πώς τα θωρακίζουμε απέναντι στην απόρριψη του εαυτού τους, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παθολογικές καταστάσεις; Η Στέλλα Κάσδαγλη, με βάση τα προσωπικά της βιώματα και την πολυετή επαγγελματική εμπειρία της από τον χώρο των περιοδικών, και ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης θα φέρουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με τεχνικές που βοηθούν τους εφήβους να χτίσουν την εμπιστοσύνη στον ίδιο τους τον εαυτό.

Ραδιόφωνο για γονείς 
Σε συνεργασία με το www.beton7artradio.gr 
Κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου 
12:00 – 13:00 στο www.beton7artradio.gr.
Η Σοφία Βγενοπούλου, παιδοψυχίατρος, και η Βαρβάρα Ξυδού, ψυχολόγος,
αφιερώνουν στην εφηβεία τη ραδιοφωνική εκπομπή τους με τίτλο «Manual».
Στην εκπομπή συζητούν θέματα και προβληματισμούς γονέων γύρω από τη διαχείριση της καθημερινότητας, τη σωστή ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των εφήβων, απαντώντας ζωντανά σε e-mail που στέλνονται στον ραδιοφωνικό σταθμό από γονείς. Η καινοτόμος αυτή εκπομπή στοχεύει να προσφέρει σε γονείς την ευκαιρία μιας αρχικής έστω επαφής με ειδικούς ψυχικής υγείας, με τελικό σκοπό να στηριχθούν και να ενισχυθούν στον ρόλο τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΦΗΒΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Για να συμμετάσχετε με την τάξη σας στον Μήνα Εφηβείας, επικοινωνήστε με 
το Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025 / 
ekdiloseis@patakis.gr / ekdiloseis2@patakis.gr

#potemapotexana #Cyberbulling Not #virtuallife 
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ} 
Λίτσα Ψαραύτη: Συγγραφέας (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της) 
Βασιλική Νίκα: Εκπαιδευτικός-PhD in Media Education, Επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του τμήματος ΕΜΜΕ του Ε.Κ.Π.Α. 
Μανώλης Αλεξαντωνάκης: Προγραμματιστής, Πτυχιούχος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.
Η συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη στο τελευταίο της μυθιστόρημα «Ποτέ, μα ποτέ ξανά...» παρακολουθεί την καθημερινή ζωή της έφηβης Ηλέκτρας. Η Ηλέκτρα ζει στην Ελλάδα της κρίσης και βιώνει όλα τα συνακόλουθά της: ανεργία του πατέρα, συναισθηματική ευαλωτότητα, σχέσεις με συνομηλίκους σε κρίση, απομόνωση στο διαδίκτυο… Βιώνοντας μια σχέση «ψηφιακή», θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. 
Οι συμμετέχοντες μαθητές θα γίνουν θεατές και ενεργοί παρατηρητές της πορείας αυτής και με τη βοήθεια των εισηγητών θα εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο που θα προσεγγίσει διαθεματικά το ζήτημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και θα προβληματιστούν σε ερωτήματα όπως: 
-Τι οδήγησε την Ηλέκτρα στη δύσκολη θέση όπου βρέθηκε; 
-Τι θα μπορούσε ή τι δε θα μπορούσε να είχε κάνει η ηρωίδα; 
-Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει στη συνέχεια;
-Κατά πόσο θα μπορούσε να είναι γνωστή μας, φίλη μας ή συμμαθήτριά μας; 
-Τελικά, μπορούμε να έχουμε μια ομαλή και ασφαλή ψηφιακή ζωή;   

Ήθελα μόνο να χωρέσω 
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ} 
Στέλλα Κάσδαγλη: Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Μέσα από τη διαδραστική συζήτηση, με ερεθίσματα από τα ψηφιακά μέσα, αποσπάσματα βιβλίων, περιοδικών και βίντεο, θα εξερευνήσουμε βιωματικά ένα από τα πιο δύσκολα, ίσως, θέματα της εφηβείας: τη σχέση με το σώμα μας και το πώς χωράμε, εμείς κι αυτό, σε όλες τις άλλες σχέσεις της ζωής μας (με τους γονείς, τους φίλους, το άλλο φύλο, τον εαυτό μας). Γιατί μερικοί έφηβοι παθαίνουν διατροφικές διαταραχές και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε εμάς και τους φίλους μας; Χρειάζεται να είναι άρρωστος κανείς για να νιώθει ανασφάλεια με το σώμα του και το φαγητό; Τι αισθάνεται στ’ αλήθεια κάποιος που πάσχει από ανορεξία; Γιατί δεν την παθαίνουν μόνο τα κορίτσια; Πώς αναγνωρίζουμε τα επικίνδυνα συμπτώματα και πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια; Φέρε τις ερωτήσεις σου και έλα να τις απαντήσουμε μαζί.

Για να μην ξαναπείς ποτέ... Μα² πεινάω! 
{ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ} 
Τάσος Αντωνίου: Food Editor, Επικοινωνιολόγος 
Για μαθητές Β΄ Γυμνασίου – Γ΄ Λυκείου 
Οι μαθητές συναντούν τον Τάσο Αντωνίου σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι γαστρονομικής δημιουργίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ομάδες, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν. 
Στο πρώτο μέρος της δράσης οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές υγιεινής διατροφής που μπορούν να ακολουθήσουν ώστε να εφαρμόσουν από μόνοι τους μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή. Στη συνέχεια θα γνωρίσουν τη φιλοσοφία, τη λειτουργία και τη στρατηγική δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας www.mamapeinao.gr που δημιουργήθηκε ειδικά για νέους. 
Στο δεύτερο μέρος, χωρισμένοι σε ομάδες, θα χρησιμοποιήσουν το ειδικό mobile app,
θα επιλέξουν online συνταγές, θα προμηθευτούν τα σωστά υλικά και θα ανακαλύψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και… χωρίς τη μαμά.

Μπορείτε να δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: